Recensie: Passchendaele: Operatie rode modder door Michiel Janzen

Posted September 26, 2023 by Stephanie in 4 Stars, Historical Fiction, Review / 2 Comments

Titel: Passchendaele: Operatie rode modder
Auteur: Michiel Janzen
Uitgever: Lannoo
Verschijningsdatum: 04/07/2023
Genre: Historische Oorlogsroman
Vind het op: Bol.com | De Groene Waterman | De Slegte | Fnac | Lannoo | Paard van Troje | Standaard Boekhandel
Beoordeling: 4/5β˜…

Herfst 1917. Piloot Stan O’Connor krijgt het bevel om een belangrijke boodschap naar het Britse hoofdkwartier in Kassel te brengen.

Wanneer zijn Sopwith Camel boven het niemandsland van Passchendaele wordt neergehaald, weet hij ternauwernood uit het toestel te ontsnappen. De belangrijke boodschap die hij bij zich draagt, is zijn levensverzekering. Zowel de Duitsers als de Britten willen de piloot levend in handen krijgen, maar daartoe moeten ze een van de meest bloedige strijdtonelen van West-Europa betreden.

 

Passchendaele: Operatie rode modder van Michiel Janzen is een historische roman dat zich afspeelt tijdens de Slag om Passendale in de Eerste Wereldoorlog. Dit was mijn eerste boek van deze auteur en het zal zeker niet mijn laatste zijn. Het verhaal leest als een trein en er was nooit een saai moment. Dit smaakt naar meer!

Het verhaal speelt zich af in de herfst van 1917. Piloot Stan O’Connor krijgt de opdracht een belangrijke boodschap over te brengen aan generaal Herbert Plumer. Wanneer het vliegtuig waarmee Stan vliegt boven Niemandsland wordt neergeschoten, is het een kwestie van tijd voordat hij wordt gered. Tot die tijd moet hij gewoon in leven blijven. Maar wie bereikt als eerste de piloot? De Britten of de Duitsers?

In eerste instantie sprak dit boek mij aan omdat ik in juni voor de eerste keer Ieper bezocht heb en dat bezoek raakte mij enorm. De stad zelf, de musea, de Menenpoort en getuige zijn van The Last Post; het was een weekend dat de moeite waard was en ik zou een bezoek ten zeerste aanbevelen. Ik ben van nature een geschiedenisnerd, maar toch heb ik in het algemeen nog niet veel boeken over de Eerste Wereldoorlog gelezen. Maar toch was deze echt heel goed te lezen.

Een verhaal over oorlog is altijd een aangrijpend onderwerp om te lezen. En dat was vooral bij dit boek het geval. De auteur had een manier van schrijven waardoor ik het gevoel kreeg dat ik samen met de soldaten in de loopgraven zat en kogels en granaten ontweek. En hoewel het vlot las, was het niet altijd gemakkelijk. Maar daardoor viel dit boek alleen maar meer op.

Ik zou dit boek echt aanbevelen, zelfs als je normaal gesproken niet zo van historische fictie of oorlogsverhalen houdt. Het is het lezen zeker waard!

 

English translation of review:

Passchendaele: Operation Red Mud by Michiel Janzen is a historical novel set during the Battle of Passchendaele in the First World War. This was my first book by this author and it certainly won’t be my last. The story reads like a train and there was never a dull moment. This tastes like more!

The story takes place in the fall of 1917. Pilot Stan O’Connor is assigned to deliver an important message to General Herbert Plumer. When the plane Stan flies over No Man’s Land is shot down, it’s a matter of time before he gets rescued. Until then, he just has to stay alive. But who will reach the pilot first? The British or the Germans?

Initially, this book appealed to me because I visited Ypres for the first time in June and that visit really touched me. The city itself, the museums, the Menin Gate and witnessing The Last Post; it was a weekend well worth it and I would highly recommend a visit. I’m a history nerd by nature, but I haven’t read many books about the First World War in general. But it was still a really good read.

A story about war is always a moving subject to read. And that was especially the case with this book. The author had a way of writing that made me feel like I was in the trenches with the soldiers, dodging bullets and grenades. And while it was a smooth read, it wasn’t always easy. But in the end, that made this book only stand out more.

I would really recommend this book even if you don’t normally like historical fiction or war stories. It’s definitely worth reading!

 

 

2 responses to “Recensie: Passchendaele: Operatie rode modder door Michiel Janzen

Leave a Reply

(Enter your URL then click here to include a link to one of your blog posts.)